PRIMER DOCUMENT DE TREBALL DE LA INVESTIGACIÓ "INDEPENDÈNCIA 2014"
Novembre/2010

Consideracions prèvies.

 

L'opinió més estesa sobre les causes de no haver assolit (o recuperat) encara la independència és que són degudes més als impediments exteriors que als que generem nosaltres com a societat o com a comunitat econòmica.

Els impediments exteriors són nombrosos però destaquem dos d'ells: a) l'existència d'un estat - l'espanyol - que ens ho impedeix, especialment, per la via violenta, com a amenaça institucional o si necessari, efectiva i contundent; b) la permeabilitat social que absorbeix, històricament i constantment, població forana que mentre no comparteix la tendència soberanista, és un element d'afecció a l'estat espanyol en l'actual etapa democràtica, a diferència de l'època franquista i encara que aquesta població s'integra en un procés generacional sempre es manté un percentatge significatiu socialment abans d'aquesta integració.

Quant als impediments interiors o endògens considerem també dos dels principals: a) la via autonomista que consolida una capa funcionarial i intel·lectual important; al seu torn aquesta via es divideix en dos: la federalista i l'acomodatícia o gradualista; b) la dependència econòmica real o consuetudinària que es manifesta en dos nivells especialment: en la tecnologia de les grans infraestructures i energies i a la banca com a clau de les inversions.

 

Estem parlant de raons o causes "objectives" però cal insistir que cada una d'elles té el seu correlat segons l'opinió i actituds socials, és a dir, en el signe de la motivació de les persones cap a la independència; això és particularment important quan es pensa que el procés electoral i participació democràtica es considera la clau decisiva per a aquesta independència com és el cas per a "Independència 2014", sense més o gairebé.

 

Però en analitzar aquest projecte, "Independència 2014" hi haurà temps d'entrar en detalls en tots els aspectes assenyalats.

Investigació sobre el llibre-projecte "Independència 2014".

Per analitzar el grau de les probabilitats exposades en aquest llibre per obtenir la independència partirem, estrictament, de les condicions i circumstàncies que sostenen aquestes probabilitats, contingudes, exclusivament dins del text.

Metodològicament podem enfocar la investigació a partir de diversos plantejaments, vegem:

Com a hipòtesi:

 

Part de la consideració de què donats uns fets de diferent índole, presos com factors independents siguin funció del factor dependent de la consecució de la independència. En aquesta situació, la hipòtesi es planteja com a causes-efecte. Un dels inconvenients d'aquest plantejament és la naturalesa d'aquests factors, de la seva problemàtica unicitat i les seves relacions multifactorials. Un altre inconvenient és que és més que dubtós que el comportament d'aquests factors segueixi pautes de les ciències naturals, paradigma on se situaria la comprovació de la hipòtesi de la independència.

Comparativitat i determinisme històric.

 

Encara que tingués forma d'assaig no per això és menor la seva validesa predictiva donada la característica possibilista de les ciències humanes. Sense caure en l'extrapolació històrica, forma limitada del determinisme històric, la comparativitat dins del context europeu és un mètode per a, almenys, traçar límits i contorns del camí cap a la independència. Un dels inconvenients és la complexitat i indefinició que porta aquesta aproximació que pot impulsar una divergència que dificulti la generació d'alternatives o caure en l'error de situar-les en el mateix pla de causalitat que els precedents històrics.

 

Prospectiva estratègica:

 

            És la metodologia que seguirem ja que permet una parametrització operativa en termes de escenaris, variables i actors, elements suficients per a intentar analitzar la validesa predictiva de “Independència 2014”.

 

 

A continuació analitzarem:

Uriel Bertran, Hèctor López Bofill i altres (2007). Independència 2014. El full de ruta d’Esquerra independentista. Horitzó Llibertat 2008-2014. Ed. Duxelm  Barcelona